torstai 25. helmikuuta 2010

Autoilu vähentää autoilua

Tämän päivän Kalevassa (http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu-testaa-kimppa-autoja-tyoajoissa/841384) kerrottiin Oulun kaupungin aloittavan autojen yhteiskäyttökokeilun. Testiin on lähdössä mukaan useita kaupungin toimialoja.

Kokeilussa työntekijät voivat varata kaupungin omistamia keskimääräistä ympäristöystävällisempiä autoja liikkuakseen työaikana paikasta toiseen. Ajatus on mitä kannatettavin.

Helsingissäkin monet ihmiset päätyvät oman auton ostamiseen ja käyttämiseen juuri töiden vaatiman paikasta toiseen ravaamisen takia, ja pääkaupunkiseudulla joukkoliikenne toimii huomattavasti paremmin kuin täällä Oulussa. Oman auton omistamisesta johtuvat kustannukset tekevät joukkoliikenteen käyttämisen monilla taloudellisesti mahdottomaksi. Siksi mahdollisuus käyttää työajoihin kaupungin autoa on innostava. Parhaimmillaan se saattaisi vähentää oman auton omistavien määrää ja lisätä joukkoliikenteen käyttöä.

Samassa uutisessa kerrottiin City Car Clubin suunnittelevan laajentumista pääkaupunkiseudulta esimerkiksi Ouluun. Tämän laajentumisen ehtona ovat toimivat neuvottelut kaupungin päättäjien kanssa, jotta yhteiskäyttöautoille saataisiin omia pysäköintipaikkoja kadunvarsille.

Kaupungin kannattaisi tarttua tähän mahdollisuuteen. Vaikka joukkoliikenteen organisointi onkin kustu melko hyvin, ei se tarkoita että oman auton omistamisen tarvitsisi olla ainut realistinen liikkumiskeino tällä seudulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti