keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Sokaiseeko säteily päättäjien silmät?

Kalevassa uutisoitiin tänään Oulunsalon ja Hailuodon välille suunnitellun tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten olevan arvioitua pienemmät. Muut kuin maisemalliset haitat hankkeessa olisivat tuulipuiston toteutuessa marginaalisia. Esimerkiksi lintukuolemat jäisivät muutamaan roottoriin törmäävään lokkiin vuodessa.

Sopii toivoa, että selvitys on kattava ja antaa oikean kuvan hankkeen ikävimmistäkin ympäristövaikutuksista. Tuulivoiman haittavaikutuksia ei pidä missään nimessä vähätellä. Hailuoto on merkittävä lintujen levähdyspaikka muuttojen aikana, ja suurten tuulimyllyjen vaikutusta lintujen muuttokäyttäytymiseen tuleekin tutkia. Tällaisesta tutkimuksesta saattaa olla merkittävää hyötyä tulevaisuuden tuulivoimahankkeille.

Vähätellä ei pidä myöskään tuulivoimaloiden positiivisia ympäristövaikutuksia. Uusiutumattomien energiamuotojen puolustajat vetoavat puheissaan usein tehottomuuteen, säätövoiman tarpeeseen, lintukuolemiin sekä tuulettomuuteen vaieten samalla puolustamiensa energiantuotantomuotojen ongelmista ja tuulivoiman eduista.

Tuulivoiman hyödyntämisessä on tehty virheitä, jotka ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia ja ikäviä vaikutuksia esimerkiksi suurille petolinnuille. Mutta toisin kuin esimerkiksi ydinvoimateollisuudessa, on näistä virheistä otettu opiksi. Tuulivoimaloiden kielteisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi ja tehokkuuden maksimoimiseksi on tehty hurjat määrät tutkimusta. Suomessa viimeisin esimerkki tästä on vastavalmistunut tuuliatlas

Sen sijaan mitä enemmän ydinvoiman ympäristövaikutuksia tutkitaan, sitä tyhmemmältä siihen nojaaminen näyttää. Esimerkiksi saksalaisen tutkimuksen mukaan ydinvoimaloiden läheisyydessä kasvavien lasten riski sairastua leukemiaan on jopa 100% suurempi kuin ydinvoimalavapaalla alueella asuvien.

Yhtään ainutta sotaa ei ole koskaan käyty tuulen käyttöoikeuden takia. Ydinvoima taasen on varattu pienelle eliittimaiden joukolle, joka sulkee tämän näennäisesti halvan energiantuotantotavan pois suurelta maiden enemmistöltä. Jos ydinvoiman kuolleistaherääminen jatkuu nykyiseen tahtiin, niin olen varma, että seuraava sota tullaan käymään oikeuksista uraanivoimaan.

Mitä enemmän näitä kahta energiantuotantomuotoa vertailee, sitä enemmän alkaa ihmettelemään nykyisten päättäjien haluttomuutta tukea tuulivoimaa sen kaikissa muodoissa. Ilmeisestikin lobbareiden synnyttämä rakkaus atomivoimaan on sokeaa.

2 kommenttia:

  1. http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/03/pienet_tuuli-_ja_biovoimalat_paasemassa_tuen_piiriin_1501276.html

    VastaaPoista
  2. Hei! Jos sinua kiinostaa, ota osaa Hailuodon Marjaniemen suojeluun:
    www.adressit.com/hailuodonmarjaniemi

    VastaaPoista