keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

ViNO tarvitsee suoraa demokratiaa

Vinon liittokokos päättyi viime lauantaina. Sen anti oli laiha, sillä ainut käsittelyssä ollut ohjelma päätettiin palauttaa valmisteluun. Opiskelijapoliittisen ohjelman kaatumiseen on esitetty useita selityksiä, jotka eivät ole toisiaan poissulkevia:

  1. Tasaisten äänestystulosten johdosta liian moni iso asia jouduttiin päättämään arvalla
  2. Liian moni ihminen ei ollut muodostanut kantaansa edes ohjelman kiistellyimpiin kohtiin
  3. Moni äänestäjä ei tiennyt, mistä kulloinkin äänestettiin koska:
    • Iltatyöryhmän tuottamaan kompromissiesitykseen ei ollut aikaa tutustua.
    • Äänestystapahtumassa ei enää käydä keskustelua
    • Iltatyöryhmä ei perustele kompromissiesityksiään
  4.  Äänestyskohdissa, joihin iltatyöryhmä ei ollut löytänyt kompromissia ei työryhmän äänijakaumaa julkistettu. Lisäksi tapa äänestyttää automaattisesti kaikki alle 2/3 työryhmän äänistä saaneet muutosesitykset tukee ohjelman muuttumista kompromissiesityksestä enemmän kuin säilymistä.

Lisäksi uskon, että opiskelijapolitiikkaan keskittyvien ihmisten mielipiteet eroavat koko jäsenistön mielipiteistä keskimääräistä enemmän. Tähän väitteeseen kaipaisin vastauksia.
Opiskelijavaltuuskunta on esimerkillisesti kierrättänyt ohjelmaa kommenteilla ja mahdollistanut muutosten esittämisen esimerkiksi kolmessa opiskelijatapaamisessa ja verkossa. Osaltaan ohjelman kaatuminen ja kaoottisuus johtui varmasti jäsenistöstä itsestään, kun se ei ollut tarttunut mahdollisuuksiin osallistua ohjelman valmisteluun ajoissa.
Kaiken vaikuttamisen alku on kuitenkin keskustelu, ja sitä ei tällä kertaa ainakaan liittokokousedustajien keskuudessa ollut käyty. Ei edes vaikka tärkeimmät muutosesitykset oli postitettu ViNO:n aktiivilistalle hyvissä ajoin, ja niistä oli siellä joitakin ajatuksia vaihdettukin.
On selvää, että vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen ei riitä korjaamaan ohjelmaprosesseja. Tarvitaan radikaali kulttuurin muutos, jonka ytimessä on yksittäisen ihmisen mahdollisuus ohittaa kaikki jäsenjärjestöt ja edustukselliset elimet oman tietokoneensa ääreltä. Sähköiseen ja suoraan demokratiaan siirtymistä ei voi suorittaa vain ohjelmaprosessien sisällä, vaan muutoksen on koskettava koko järjestöä.
Liittokokouksessa perustettu demokratiatekniikan työryhmä puuttunee ensitöikseen sähköisten vaikutuskanaviemme käyttöliittymiin, mutta jo ennen helppoa tapaa vaikuttaa verkossaa on ihmisten siirtymistä suoraan, avoimeen ja ennenkaikkea keskustelevaan demokratiaan tuettava kaikin keinoin. Tämä blogaus on vastaukseni toiveeseen ViNO:n omasta blogosfääristä, jossa käytäisiin keskustelua yhteisesti päätettävistä asioista.
Jäsenistöä on tukemisen lisäksi myös pakotettava omaksumaan uusi kulttuuri. Esimerkiksi osa liittokokousmateriaaleista voisi olla saatavilla vain wikissä (tai mikä meidän tietopankkimme nyt tuleekaan olemaan), missä niistä olisi myös mahdollisuus käydä keskustelua.
Yksi blogaus on liian lyhyt, jotta kaikki ohjelmaprosessin parannustarpeet olisi siinä mahdollista käydä läpi. Alla kuitenkin joitakin heittoja (jotka eivät kaikki ole itse keksimiäni eivätkä kaikki yhtäaikaisesti toteutettavissa), joista toivon keskustelua joko blogin kommenttiosioon tai sitten toisen blogin postaukseen, mielllään ei kuitankaan facebookin seinälle josta keskustelu ei välity kaikille sitä tarvitseville.
  • Muutosesitysten edellyttäminen jo kuukautta ennen liittokokousta. Esityksistä olisi oltava mahdollisuus käydä keskustelua verkossa ja työryhmä kerkeäisi koostaa perustellumman esityksen ohjelmaksi.
  • Sähköisen ja suoran demokratian työpajojen pitämistä liittokokousten ja väentapaamisten aikana
  • Iltatyöryhmien kokoukset striimattava suorana nettiin, ja striimien on jäätävä videologeina käyttöön seurattavaksi myös liittarin jälkeen. Samalla työryhmien kokoa olisi pienennettävä ja alueellisesti edustetusta työryhmästä siirrytävä nopealla vaalilla valittavaan työryhmään, sillä työryhmätyöskentelyn aikana ei ole mahdollisuutta seurata miden työryhmien työtä.
  • Työryhmien nettiin striimattuihin kokouksiin olisi saatava esimerkiksi irc-pohjainen suora kommentoimismahdollisuus, joka näkyisi myös kokoukseen osallistujille.
  • Äänestämisen yhteydessä molemmista näkökohdista voitava pitää lyhyt puolustuspuhe, ainakin tärkeimpien kysymysten kohdalla. Tärkeydestä voitaisiin päättää esimerkiksi hyvissä ajoin toteutetulla verkkokyselyllä.
Muuten olen sitä mieltä, että pääsykokeet ovat ainoa oikeudenmukainen tapa valita ihmisiä korkeakouluihin.

2 kommenttia:

  1. Uskoakseni tärkein tekijä tuossa olisi muutosesitysten deadlinen nostaminen kuukauteen ennen liittaria. Materiaalit pitää olla muuallakin kuin wikissä jäsenistön oikeusturvan vuoksi.

    Noiden iltatyöryhmien striimauksella ja chattailulla ei uskoakseni saavuteta mitään erityistä. Striimin seurauksesta kiinnostuneita ovat lähinnä muut kokoukseen osallistujat jotka eivät voi seurata streamia siksi, että osallistuvat samanaikaisesti toiseen työryhmään. Kokouspäivien välisenä yönä kukaan ei enää ehdi tai jaksa katsoa videota ennen äänestyksiä. Reaaliaikaisesta kommentoinnista sen verran, että jo nyt työryhmissä joudutaan rajoittamaan puheenvuoroja ja silti on aivan normaalia, että työryhmä lopettaa vasta kahdelta yöllä.

    VastaaPoista
  2. Jussi, kiitos!

    Miten oikeusturva heikkenee materiaalien siirron yhteydessä?

    Työryhmien koon pienentämisessä on juuri se idea, että mahdollisimman moni pystyisi osallistumaan striimin seuraamiseen. Toisaalta striimaus olisi erinomainen tapa avata työryhmän tai valtuuskunnan työskentelyä myös siinä tapauksessa, että se kokoontuisi huomattavasti ennen liittaria, eikö?

    Reaaliaikainen kommentointi ei pidentäisi työryhmän työskentelyä, vaan mahdollistaisi striimin seuraajien välisen keskustelun, jonka pointit välittyisivät kokoustamisen ohessa myös työryhmätyöskentelijöille. Vai oletko eri mieltä?

    Deadlinen nosto on minustakin tärkein tapa saada ohjelmaprosessista suunnitelmallisempi. Vaarana on ihmisten putoaminen prosessista, sillä suuri osa vinolaisista ei ole politiikassa kovin kokeneita. Tämä lienee vältettävissä hyvällä tiedotuksella ja sillä sähköisen kulttuurin luomisella, josta postauksessani kirjoitin.

    VastaaPoista